Podstawą w diecie osób z nietolerancją glutenu jest całkowita eliminacja tego typu białka ze swojej diety. Może to okazać się trudne, ponieważ w wielu produktach znajduje się ukryty gluten. Nie ma jednak konieczności trzymania ścisłej diety i można bez obaw spożywać wiele różnych produktów.
Przechodząc na dietę bezglutenową, trzeba poszukać informacji o produktach, które nie zawierają tego alergenu. Warto korzystać z zamienników powszechnie używanych produktów, np. zamiast mąki pszennej lepszym wyborem jest mąka kukurydziana. Podczas zakupów najlepiej wybierać produkty, które mają na opakowaniu przekreślony kłos – da nam to gwarancję, że produkty są bez glutenu, a ich produkcja nie przyczyniła się do zanieczyszczenia ich tym białkiem.
Skorzystanie z porad jest najlepszym wyjściem, kiedy pojawia problem z ułożeniem menu. Dietetyk doradzi, jakie potrawy można jeść, przedstawi pomysły na gotowe dania i pomoże ułożyć odpowiednią dietę, która nie będzie tylko zdrowa, ale też smaczna. Wbrew pozorom taka osoba to nie tylko ekspert od odchudzania. Wiedza i doświadczenie jakie posiada wykwalifikowany specjalista pomoże nie tylko schudnąć, ale również odpowiednio odżywiać się w przypadku wielu schorzeń układu pokarmowego. Dietetyka w Gdyni oraz innych miastach Polski jest na tyle rozwinięta i powszechna, że bez problemu znajdziemy wykwalifikowaną osobą, która pomoże nam w ułożeniu odpowiedniej diety.