Żurawina to owoc o wielu właściwościach leczniczych. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B12), witaminę C, E oraz prowitaminę A. Jest także źródłem żelaza, molibdenu, wapnia, glinu, miedzi, cynku, sodu, potasu oraz jodu. Z tego artykułu dowiemy się więcej o jej właściwościach prozdrowotnych oraz poznamy sposoby na użycie jej w swojej kuchni.
Właściwości lecznicze żurawiny są znane od wieków. Ze względu na dużą zawartość witamin oraz minerałów jest ona składnikiem wielu lekarstw. Okazuje się być pomocna w leczeniu:
– infekcji pęcherza moczowego,
– pomaga zapobiegać wrzodom żołądka,
– zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca,
– pomaga zminimalizować skutki zakrzepów oraz wylewów,
– zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę,
– wspiera zapobieganie chorobom dziąseł.
Owoce żurawiny są odporne na działanie zarówno bardzo niskich, jak i bardzo wysokich temperatur. Oznacza to, że ich obróbka oraz przechowywanie nie wpływają negatywnie na jej właściwości prozdrowotne. Można ją zatem przetrzymywać w postaci suszonych owoców, konfitur czy też w zamrażarce. Chcąc dokonać zakupu, warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://danex.pl/produkty/mrozona-zurawina/. Żurawina sprawdzi się jako świetny dodatek do owsianek, jaglanek czy też naleśników. Można także dodać ją do ciasta. Ma ona lekko kwaskowy smak, co pozwoli przełamać delikatnie jego słodycz. Owoce żurawiny są także świetnym dodatkiem do mięs, zarówno w postaci konfitury, jak i całych owoców dodanych na przykład do farszu.