Być może znasz koncepcję ręcznie robionych słodyczy. Chodzi o to, że masz mały zespół piekarzy, którzy robią wszystkie słodycze w sklepie. Różni się to od fabryki, która produkuje tysiące ciastek, ciast i cukierków każdego dnia.
Ręcznie robione słodycze są zazwyczaj wykonane z lepszych składników i większą starannością niż żywność produkowana masowo, która może być wykonana z tanich i czasami niezdrowych składników. Są one również zazwyczaj mniej przetworzone niż ich masowo produkowane odpowiedniki. W rezultacie, ręcznie robione słodycze mają lepszy smak i zawierają mniej konserwantów niż żywność produkowana masowo. Ręcznie robione słodycze są również często zdrowsze od tych produkowanych masowo, ponieważ zawierają mniej cukru i tłuszczu. Na przykład, ręcznie robiony batonik może mieć mniej gramów cukru niż jego masowo produkowany odpowiednik. Z drugiej strony, niektóre ręcznie robione słodycze mogą mieć wysoką zawartość tłuszczu lub kalorii, jeśli zawierają dużo masła lub śmietany.
To zapewne ręcznie robione czekoladki i karmelki. Te słodycze są wykonane przez roztopienie czekolady lub orzechów nad piecem, mieszanie z cukrem i innymi składnikami, wlewanie masy do form i pozostawienie do ostygnięcia. Nie warto zapominać również o chałwie. Ręcznie robiona chałwa może być idealnym pomysłem na prezent lub rzeczą która osłodzi Ci dzień. Inne popularne ręcznie robione cukierki to trufle, toffi i krówki.