Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?
Zdrowie i dieta
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?

Na szczęście mit, że należy unikać wszelkiego tłuszczu w trosce o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce, odszedł już dawno do lamusa. Odpowiednie tłuszcze są niezbędne organizmowi i trzeba mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. Te najbardziej wartościowe wzmocnią odporność i pomogą w batalii o zdrowe życie. 

Klasyfikacja tłuszczów

Bilansowanie zdrowych posiłków polega na osiągnięciu równowagi pomiędzy zawartymi w nich substancjami odżywczymi. Warto znać podstawowe rodzaje tłuszczów, aby dokonywać właściwych wyborów żywieniowych:

– tłuszcze trans – dodawane do przetwarzanej żywności, są bardzo szkodliwe i należy ich unikać

– nasycone kwasy tłuszczowe – występują w mleku, nabiale i mięsie, warto ograniczyć ich spożycie, gdyż sprzyjają otyłości i chorobom z nią związanym

– nienasycone kwasy tłuszczowe – rośliny oleiste, nasiona, orzechy, ryby morskie, jaja, są niezbędne dla zachowania zdrowia

Wśród nienasyconych kwasów wyróżniamy:

– jednonienasycone

– wielonienasycone – kwasy omega- 3 i omega- 6

Im mniej w codziennej diecie nasyconych, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Oleje bogate w jednonienasycone tłuszcze to przede wszystkim oliwa z oliwek oraz często niedoceniany olej rzepakowy. Największą wartość mają te nierafinowane i tłoczone na zimno. Sprzyjają redukcji poziomu złego cholesterolu oraz glukozy, przeciwdziałając tym samym miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i chorobom serca.  Występujące w nich kwasy wielonienasycone, zwłaszcza omega- 6, usprawniają pracę centralnego układu nerwowego. 

Nasiona – naturalne bogactwo dobrych tłuszczów

Doskonałym źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są nasiona słonecznika, dyni, maku, sezamu i chia. Dobrze jest spożywać nie tylko wyciśnięty z nich olej, ale dodawać je w całości do sałatek, deserów czy porannej owsianki. Jednym z cenniejszych nasion jest len. Siemie lniane cechuje się jedną z najwyższych zawartości wielonienasyconych kwasów omega- 3 przy bardzo niskim poziomie kwasów nasyconych.

Dzięki swoim cennym właściwościom, nasiona lnu powinny jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Można je dodać do koktajlu lub każdego innego posiłku. Z uwagi na niestabilność zawartego w nich kwasu alfa-linolowego najlepiej kupić całe nasiona lnu dostępne w wielu punktach sprzedaży, w tym również na stronach internetowych takich jak https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/, i zmielić je samodzielnie tuż przed spożyciem.

Naturalne, jak najmniej przetworzone jedzenie pozwoli skutecznie zatroszczyć się o zdrowie. Czerpanie wprost z natury to najlepszy sposób na poprawę jakości życia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rodzaje folii, jakie stosuje się w przemyśle i rolnictwie
Rodzaje folii, jakie stosuje się w przemyśle i rolnictwie
Owijanie materiałów paszowych jest w rolnictwie bardzo dobrą i powszechnie stosowaną praktyką. Wykorzystuje się ją kiszonek, sianokiszonek a nawet konserwacji […]
Kiedy warto oddać tablet do serwisu?
Kiedy warto oddać tablet do serwisu?
Obecnie jednym z najchętniej użytkowanych sprzętów multimedialnych jest tablet. Pomimo znacznie mniejszych rozmiarów niż laptop pozwala on bowiem na swobodne […]
Taśmy LED – jakie mają zalety?
Taśmy LED – jakie mają zalety?
Taśma LED to cienki pasek z wbudowanym źródłem światła LED, służący do oświetlenia. Posiada jeden lub kilka emiterów (najczęściej 5) […]
Ostatnie wpisy