Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?
Zdrowie i dieta
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?

Na szczęście mit, że należy unikać wszelkiego tłuszczu w trosce o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce, odszedł już dawno do lamusa. Odpowiednie tłuszcze są niezbędne organizmowi i trzeba mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. Te najbardziej wartościowe wzmocnią odporność i pomogą w batalii o zdrowe życie. 

Klasyfikacja tłuszczów

Bilansowanie zdrowych posiłków polega na osiągnięciu równowagi pomiędzy zawartymi w nich substancjami odżywczymi. Warto znać podstawowe rodzaje tłuszczów, aby dokonywać właściwych wyborów żywieniowych:

– tłuszcze trans – dodawane do przetwarzanej żywności, są bardzo szkodliwe i należy ich unikać

– nasycone kwasy tłuszczowe – występują w mleku, nabiale i mięsie, warto ograniczyć ich spożycie, gdyż sprzyjają otyłości i chorobom z nią związanym

– nienasycone kwasy tłuszczowe – rośliny oleiste, nasiona, orzechy, ryby morskie, jaja, są niezbędne dla zachowania zdrowia

Wśród nienasyconych kwasów wyróżniamy:

– jednonienasycone

– wielonienasycone – kwasy omega- 3 i omega- 6

Im mniej w codziennej diecie nasyconych, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Oleje bogate w jednonienasycone tłuszcze to przede wszystkim oliwa z oliwek oraz często niedoceniany olej rzepakowy. Największą wartość mają te nierafinowane i tłoczone na zimno. Sprzyjają redukcji poziomu złego cholesterolu oraz glukozy, przeciwdziałając tym samym miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i chorobom serca.  Występujące w nich kwasy wielonienasycone, zwłaszcza omega- 6, usprawniają pracę centralnego układu nerwowego. 

Nasiona – naturalne bogactwo dobrych tłuszczów

Doskonałym źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są nasiona słonecznika, dyni, maku, sezamu i chia. Dobrze jest spożywać nie tylko wyciśnięty z nich olej, ale dodawać je w całości do sałatek, deserów czy porannej owsianki. Jednym z cenniejszych nasion jest len. Siemie lniane cechuje się jedną z najwyższych zawartości wielonienasyconych kwasów omega- 3 przy bardzo niskim poziomie kwasów nasyconych.

Dzięki swoim cennym właściwościom, nasiona lnu powinny jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Można je dodać do koktajlu lub każdego innego posiłku. Z uwagi na niestabilność zawartego w nich kwasu alfa-linolowego najlepiej kupić całe nasiona lnu dostępne w wielu punktach sprzedaży, w tym również na stronach internetowych takich jak https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/, i zmielić je samodzielnie tuż przed spożyciem.

Naturalne, jak najmniej przetworzone jedzenie pozwoli skutecznie zatroszczyć się o zdrowie. Czerpanie wprost z natury to najlepszy sposób na poprawę jakości życia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak nauczyć dziecko angielskiego? Sprawdzone metody
Jak nauczyć dziecko angielskiego? Sprawdzone metody
Kiedy rodzice zaczynają zastanawiać się nad tym, jak nauczyć dziecko języka angielskiego, często napotykają na wiele dylematów. Warto jednak pamiętać, […]
Oprogramowanie medyczne dla przychodni – jakie ma zastosowanie?
Oprogramowanie medyczne dla przychodni – jakie ma zastosowanie?
Oprogramowanie medyczne dla klinik jest potężnym narzędziem, które pomaga prowadzić firmę bardziej efektywnie. Oprogramowanie medyczne dla klinik zostało zaprojektowane tak, […]
Rodzaje butów turystycznych
Rodzaje butów turystycznych
Podczas kupowania butów sportowo-turystycznych zastanowić się trzeba nad częstotliwością i warunkami, w których będą używane, ponieważ do wyboru jest kilka […]
Ostatnie wpisy