Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?
Zdrowie i dieta
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Skąd czerpać zdrowe tłuszcze?

Na szczęście mit, że należy unikać wszelkiego tłuszczu w trosce o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce, odszedł już dawno do lamusa. Odpowiednie tłuszcze są niezbędne organizmowi i trzeba mu ich dostarczać wraz z pożywieniem. Te najbardziej wartościowe wzmocnią odporność i pomogą w batalii o zdrowe życie. 

Klasyfikacja tłuszczów

Bilansowanie zdrowych posiłków polega na osiągnięciu równowagi pomiędzy zawartymi w nich substancjami odżywczymi. Warto znać podstawowe rodzaje tłuszczów, aby dokonywać właściwych wyborów żywieniowych:

– tłuszcze trans – dodawane do przetwarzanej żywności, są bardzo szkodliwe i należy ich unikać

– nasycone kwasy tłuszczowe – występują w mleku, nabiale i mięsie, warto ograniczyć ich spożycie, gdyż sprzyjają otyłości i chorobom z nią związanym

– nienasycone kwasy tłuszczowe – rośliny oleiste, nasiona, orzechy, ryby morskie, jaja, są niezbędne dla zachowania zdrowia

Wśród nienasyconych kwasów wyróżniamy:

– jednonienasycone

– wielonienasycone – kwasy omega- 3 i omega- 6

Im mniej w codziennej diecie nasyconych, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Oleje bogate w jednonienasycone tłuszcze to przede wszystkim oliwa z oliwek oraz często niedoceniany olej rzepakowy. Największą wartość mają te nierafinowane i tłoczone na zimno. Sprzyjają redukcji poziomu złego cholesterolu oraz glukozy, przeciwdziałając tym samym miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i chorobom serca.  Występujące w nich kwasy wielonienasycone, zwłaszcza omega- 6, usprawniają pracę centralnego układu nerwowego. 

Nasiona – naturalne bogactwo dobrych tłuszczów

Doskonałym źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są nasiona słonecznika, dyni, maku, sezamu i chia. Dobrze jest spożywać nie tylko wyciśnięty z nich olej, ale dodawać je w całości do sałatek, deserów czy porannej owsianki. Jednym z cenniejszych nasion jest len. Siemie lniane cechuje się jedną z najwyższych zawartości wielonienasyconych kwasów omega- 3 przy bardzo niskim poziomie kwasów nasyconych.

Dzięki swoim cennym właściwościom, nasiona lnu powinny jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Można je dodać do koktajlu lub każdego innego posiłku. Z uwagi na niestabilność zawartego w nich kwasu alfa-linolowego najlepiej kupić całe nasiona lnu dostępne w wielu punktach sprzedaży, w tym również na stronach internetowych takich jak https://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/, i zmielić je samodzielnie tuż przed spożyciem.

Naturalne, jak najmniej przetworzone jedzenie pozwoli skutecznie zatroszczyć się o zdrowie. Czerpanie wprost z natury to najlepszy sposób na poprawę jakości życia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Święto Wszystkich Świętych – co umieścić na grobie?
Święto Wszystkich Świętych – co umieścić na grobie?
Wszystkich Świętych to wyjątkowa okazja, aby wspominać i upamiętniać zmarłe osoby. Odwiedzanie i ozdabianie grobów bliskich to tradycja, którą warto […]
Jaki rodzaj obuwia będzie odpowiedni na wysokogórskie wycieczki?
Jaki rodzaj obuwia będzie odpowiedni na wysokogórskie wycieczki?
Każdy amator górskich wypraw zdaje sobie sprawę, jak ważne jest odpowiednie wyposażenie. Góry są piękne, ale jednocześnie bardzo niebezpieczne. Jeżeli […]
Jakie lampy do jakiego pomieszczenia ?
Jakie lampy do jakiego pomieszczenia ?
Mogłoby się wydawać, że wybór oświetlenia do poszczególnych pomieszczeń nie jest trudny. Jednak każdy zakątek wymaga innego rodzaju światła. Jak […]
Ostatnie wpisy