Rodzaje cukru i główne różnice pomiędzy nimi
Styl życia
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Rodzaje cukru i główne różnice pomiędzy nimi

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów cukru i substancji słodzących (tzw. słodzików). Najbardziej popularny jest cukier biały stołowy oraz cukier brązowy trzcinowy albo buraczany. Oba te cukry mają podobną wysoką wartość kaloryczną, wysoki indeks glikemiczny oraz małą zawartość substancji odżywczych. Ich głównym składnikiem jest sacharoza. Zdrowszym odpowiednikiem cukru białego i zwykłego cukru trzcinowego jest nierafinowany cukier trzcinowy odmiany Demerara. Ma delikatny, karmelowy aromat. Swój lekko brązowy odcień zawdzięcza melasie, która zawiera wiele wartościowych składników mineralnych.

Zamienniki cukru czyli stewia, ksylitol, erytrytol, maltitol.

Coraz więcej osób szuka zdrowszych alternatyw cukru. Furorę robią zatem substancje słodzące czyli słodziki. Jednym z nich jest ksylitol – cukier brzozowy. Zawiera on 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 8 (zwykły cukier ma 60-70). Dzięki temu ksylitol może być stosowany przez diabetyków i osób otyłych. Erytrytol swoją strukturą przypomina cukier, ale jest mniej słodki. Ma indeks glikemiczny na poziomie 0! Nie zawiera prawie w ogóle kalorii oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Może być stosowany przez cukrzyków i osoby chorujące na celiakię. Jeśli chodzi o maltitol to substancja słodzącą z grupy alkoholi cukrowych. Jest w 90% równie słodki co zwykły cukier. Jego indeks glikemiczny wynosi 35. Może być stosowany przez cukrzyków, ponieważ łagodnie podnosi poziom cukru we krwi. Natomiast stewia jest uznawana za najlepszy zamiennik cukru białego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki. Stewia to roślina z Paragwaju, 250-400 razy słodsza od cukru. W skład stewii wchodzi wapń, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy a także witamina C. Nie zawiera kalorii, więc nie powoduje wzrostu wagi. Podobnie jak reszta słodzików może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę i nie powoduje powstawania próchnicy zębów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wesele w plenerze – jak je zorganizować?
Wesele w plenerze – jak je zorganizować?
Wynajem namiotu weselnego to świetny pomysł, jeśli nie jesteś pewien, ilu gości weźmie udział w uroczystości. Jeśli zdecydujecie się na […]
Co przyda się w kawiarni?
Co przyda się w kawiarni?
Rozpoczynając działalność gastronomiczną, należy gruntownie zastanowić się nad uposażeniem lokalu. Z pomocą przybywa sklep gastronomiczny, w którym można się zaopatrzyć […]
Dlaczego należy przeprowadzać regularne przeglądy sprzętu przeciwpożarowego?
Dlaczego należy przeprowadzać regularne przeglądy sprzętu przeciwpożarowego?
Sprzęt przeciwpożarowy należy poddawać regularnym przeglądom, zlecając ich wykonanie profesjonalnym firmom. Każdy pozytywnie zakończony przegląd zostaje zakończony przyklejeniem do sprzętu […]
Ostatnie wpisy