Zdrowe kanapki każdego dnia

Kanapki to najbardziej rozpowszechniona w naszym społeczeństwie forma śniadań. Zaczynamy od nich dzień jeszcze w dzieciństwie i kontynuujemy tę kulinarną tradycję w życiu dorosłym. Z czasem nasze talerze zaczynają się jednak powtarzać, a poranne posiłki stają się monotonne. Przedstawiamy więc garść pomysłów na zdrowe i smaczne kanapki.

Idealne proporcje

Wszyscy z własnego doświadczenia wiemy na pewno, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Aby pobudziło nas do działania, musi być odpowiednio zbilansowane. Oznacza to, że kanapki naszemu organizmowi powinny dostarczyć węglowodanów, białka oraz zdrowych tłuszczy. Najlepsze źródło tych pierwszych to pełnoziarnisty chleb. Jego idealnym dopełnieniem jest natomiast twarożek z olejem lnianym, który możemy łączyć z dowolnymi produktami.

Moc witamin

Na śniadaniowym talerzu nie może zabraknąć warzyw i owoców. To dzięki nim nabiera on zapachu i smakowitego wyglądu. Nie żałujmy sobie zatem ogórków, pomidorów czy papryki. Twarożek możemy jadać również na słodko, do dekoracji wykorzystując plasterki gruszki lub truskawek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *