Korzyści zdrowotne wynikające z diety wegetariańskiej nie podlegają dyskusji. Diety wegetariańskie wiążą się z niższymi wskaźnikami otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Naukowcy odkryli również, że wegetarianie żyją dłużej niż osoby jedzące mięso. Chociaż istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do tego zjawiska, jasne jest, że istnieje wiele korzyści zdrowotnych z bycia wegetarianinem.
Wegetarianie spożywają mniej tłuszczu i białka niż osoby jedzące mięso, co oznacza, że mają niższy poziom cholesterolu w strumieniu krwi. Jest to ważne, ponieważ wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do chorób serca w połączeniu z innymi czynnikami ryzyka, takimi jak palenie czy cukrzyca. Dodatkowo, wegetarianie jedzą więcej błonnika niż osoby jedzące mięso. Błonnik pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej się przejadasz i przybierasz na wadze. A jeśli masz nadwagę lub otyłość, utrata zaledwie 5% masy ciała może zmniejszyć ryzyko cukrzycy o 60%.
Wegetarianie mają także niższe ciśnienie krwi w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, ponieważ jedzą więcej owoców i warzyw niż osoby jedzące mięso. Owoce i warzywa zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi, a zmniejszenie spożycia sodu może również pomóc w obniżeniu poziomu ciśnienia krwi.
Jeśli szukasz miejsca, w którym możesz zjeść smacznie i nie rezygnować z diety, to restauracja Gdańsk centrum, jest miejscem gdzie tego dokonasz.