Jednym ze sztandarowych dań kuchni koreańskiej jest kimchi, którego podstawowy składnik to sfermentowana kapusta pekińska. Szacuje się, że przeciętny Koreańczyk zjada każdego roku nawet około 20 kg tej specyficznej potrawy. Charakteryzuje się ona tym, że jest mało kaloryczna, tania w przygotowaniu i bardzo zdrowa – zawiera bowiem liczne witaminy z grupy B, składniki mineralne (żelazo, wapń), karoten i błonnik. Wymienione elementy wspomagają trawienie, doskonale regulują pracę jelit, hamują rozwój groźnych bakterii wywołujących choroby i zwiększają odporność organizmu na wszelkie infekcje.
Klasyczny przepis na kimchi uwzględnia wykorzystanie takich składników, jak: kapusta pekińska (jedna główka), biała rzepa (1 sztuka), marchewka (3 sztuki), cukier (ok. 30 g), sól kamienna (30 g), sos sojowy i rybny (po 50 g), czosnek (20 g), imbir (25 g), mąka ryżowa (kilka łyżek), cebula typu dymka (ok. 40 g), a także papryczka chilli w płatkach. Przygotowanie dania zajmuje przeważnie dobę. Najpierw należy pokroić kapustę pekińską na niewielkie kawałki i wrzucić do sporej wielkości miski lub wiaderka, a następnie wlać czystą wodę i dokładnie wypłukać całość. Kolejnym krokiem jest odsączenie kapusty, posypanie szklanką soli oraz ponowne przepłukanie w celu usunięcia jej nadmiaru. Ogólny czas solenia powinien wynosić mniej więcej półtorej godziny. W dalszej kolejności trzeba pokroić marchew w cienkie słupki, a czosnek, cebulę i imbir precyzyjnie zmiksować za pomocą blendera, tak aby uzyskać niemal całkowicie jednolitą masę.
Dalsze etapy to:
Przygotowanie kleiku z mąki ryżowej i wody – w proporcjach 1 do 8. Należy go delikatnie podgrzać do momentu zgęstnienia i dodać 20 g cukru, aż zrobi się klarowny.
Dodanie do kleiku papryczki chilli, marchwi i masy z pozostałych warzyw.
Połączenie uzyskanej pasty z kapustą pekińską.
Włożenie kimchi do szklanego słoika i odstawienie do fermentacji (najpierw przez dwa dni w temp. pokojowej, a następnie w lodówce).
Danie można spożywać najwcześniej po tygodniu.
Kimchi jest potrawą wszechstronną i występującą w wielu różnych odmianach – w zależności od regionu Korei. Oprócz standardowych składników wymienionych w powyższym przepisie, nierzadko dodaje się do niego również ostrygi, suszone krewetki, owoce i rozmaite przyprawy. Możne je z powodzeniem jeść jako odrębną przystawkę, ale jak najbardziej dopuszczalne jest łączenie kimchi z sałatkami, wędzonym boczkiem, smażonym ryżem, zupą bazującą na tofu, gulaszem wołowym, jajkami oraz rybami.