Charakterystyczna kwasowość wina jest zależna od ilości cukru pozostałego w napoju po zakończeniu okresu fermentacji. Im go mniej, tym wyraźniej objawia się cierpka tanina typowa dla win wytrawnych. Wysoki poziom pektyn to z kolei drogowskaz dla miłośników słodkości. Tymczasem pod uwagę powinniśmy brać również udział garbników, wreszcie procent samego alkoholu w konkretnym egzemplarzu. Prawda bywa niejednoznaczna, gdyż nawet po uważnym studiowaniu istotnych parametrów może się okazać, że wino, które kupiliśmy jako wytrawne nieoczekiwanie ujawnia pół słodką nutę właśnie ze względu na unikalną kompozycję składników.
Najrozsądniejszym wyjściem byłoby zatem oddanie się w ręce fachowców uwrażliwionych na tego rodzaju aspekty i znających oferowane wina również od strony ich faktycznego bukietu. Mimo wszystko warto rozkochać się w winach świata, dlatego nie odbierajmy sobie przyjemności skosztowania mnogości intrygujących gatunków. Poznawanie wina to niekończąca się i często zaskakująca podróż do najdalszych zakątków globu, rozmiłowywanie się w niepoznanych dotąd aromatach i otwieranie na egzotykę.