Rodzaje cukru i główne różnice pomiędzy nimi
Styl życia
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Rodzaje cukru i główne różnice pomiędzy nimi

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów cukru i substancji słodzących (tzw. słodzików). Najbardziej popularny jest cukier biały stołowy oraz cukier brązowy trzcinowy albo buraczany. Oba te cukry mają podobną wysoką wartość kaloryczną, wysoki indeks glikemiczny oraz małą zawartość substancji odżywczych. Ich głównym składnikiem jest sacharoza. Zdrowszym odpowiednikiem cukru białego i zwykłego cukru trzcinowego jest nierafinowany cukier trzcinowy odmiany Demerara. Ma delikatny, karmelowy aromat. Swój lekko brązowy odcień zawdzięcza melasie, która zawiera wiele wartościowych składników mineralnych.

Zamienniki cukru czyli stewia, ksylitol, erytrytol, maltitol.

Coraz więcej osób szuka zdrowszych alternatyw cukru. Furorę robią zatem substancje słodzące czyli słodziki. Jednym z nich jest ksylitol – cukier brzozowy. Zawiera on 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 8 (zwykły cukier ma 60-70). Dzięki temu ksylitol może być stosowany przez diabetyków i osób otyłych. Erytrytol swoją strukturą przypomina cukier, ale jest mniej słodki. Ma indeks glikemiczny na poziomie 0! Nie zawiera prawie w ogóle kalorii oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Może być stosowany przez cukrzyków i osoby chorujące na celiakię. Jeśli chodzi o maltitol to substancja słodzącą z grupy alkoholi cukrowych. Jest w 90% równie słodki co zwykły cukier. Jego indeks glikemiczny wynosi 35. Może być stosowany przez cukrzyków, ponieważ łagodnie podnosi poziom cukru we krwi. Natomiast stewia jest uznawana za najlepszy zamiennik cukru białego przez Polskie Towarzystwo Dietetyki. Stewia to roślina z Paragwaju, 250-400 razy słodsza od cukru. W skład stewii wchodzi wapń, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy a także witamina C. Nie zawiera kalorii, więc nie powoduje wzrostu wagi. Podobnie jak reszta słodzików może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę i nie powoduje powstawania próchnicy zębów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Popiół z ekogroszku – czy jest istotny?
Popiół z ekogroszku – czy jest istotny?
Popiół to skutek spalania paliwa. Ten powstały z ekogroszku ma szary kolor i jest bardzo delikatny. Stanowi materiał wtórny, który […]
Makrama – czym jest i gdzie się jej używa?
Makrama – czym jest i gdzie się jej używa?
Szukając inspiracji dotyczących urządzania wnętrz w stylu boho, nie sposób nie zauważyć, że dużym zainteresowaniem cieszy się użycie w aranżacjach […]
Co to jest gres szkliwiony
Co to jest gres szkliwiony
Gres szkliwony, to popularne płytki podłogowe. Po uformowaniu w procesie tworzenia płytki gres ten jest mniej sprasowany i ma większą […]
Ostatnie wpisy