Dieta Azjatów, czy też mieszkańców południowej Europy bogata jest w ryby. Według badań ludzie żywiący się w ten sposób żyją dłużej. Składa się na to kilka czynników takich jak obniżona zawartość cholesterolu, dobroczynne dla naszego serca kwasy tłuszczowe, jak również łatwa przyswajalność mikroelementów i białek zawartych w darach mórz oraz jezior. Chcąc cieszyć się doskonałym zdrowiem, powinniśmy iść w ślady Włochów, Japończyków, czy też Portugalczyków. Jeśli jednak nie wiemy jak dostosować ryby do naszych polskich gustów smakowych, poniżej znajdziemy kilka prostych wskazówek na zwiększenie ich ilości w codziennej diecie poprzez stosowanie prostych przepisów.
Polacy lubią wyraziste smaki, dlatego włoska metoda na pieczenie np. dorady w soli może nie zdać u nas egzaminu. Miłośników tradycyjnej kuchni na pewno jednak zadowolą ryby w zalewie octowej. Taki produkt możemy kupić w dobrych sklepach z lokalną żywnością. Tego typu zamarynowane filety z karpia lub pstrąga możemy podać w towarzystwie ciepłych ziemniaków lub chleba. Doskonałym sposobem na przyrządzenie zdrowych ryb jest także gotowanie na parze. By nadać intensywności takiej potrawie, dopełnijmy ją szybkim sosem śmietanowym z kaparami albo porem. Nie mając natomiast pomysłu na kolację, sięgnijmy po słoik śledzi w oleju dobrej jakości. Mały, tłusty gatunek pływający w naszych bałtyckich wodach dostarczy samych cennych dla naszego serca składników. Poza tym dobrze przyprawione matiasy idealnie zagrają jako tatar, główny składnik sałatki, czy też popularne w Wielkopolsce śledzie w śmietanie na pieczonej pyrze.