Gruczoły mleczne ssaków pod koniec ciąży oraz w pierwszych dniach po porodzie wytwarzają specjalną wydzielinę, która ma wzmocnić odporność ich potomstwa i uchronić je przed różnego rodzaju infekcjami. Ten płyn to siara, inaczej zwana colostrum, naturalna substancja, która swe niezwykłe działanie zawdzięcza wysokiej zawartości różnego rodzaju składników odżywczych, takich jak np. witaminy, hormony, enzymy aminokwasy. Jednak największą wartość przypisuje się zawartym w niej białkom (immunoglobulina, laktoferyna, lizozym, laktoperoksydaza), które wykazują silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Colostrum pochodzenia zwierzęcego (najczęściej krowie) jest podobne do wydzieliny człowieka i dzięki temu nasz organizm świetnie je przyswaja, jednak jest ono od 40 do nawet 100 razy mocniejsze niż ludzkie.
Colostrum pozytywnie wpływa przede wszystkim na naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dlatego jest ono polecane szczególnie dla osób starszych, których odporność z wiekiem pogarsza się oraz osób w okresie rehabilitacji po zabiegu czy rekonwalescencji po chorobie. Dodatkowo substancja ta może być spożywana również przez osoby, które prowadzą aktywny tryb życia, są narażone na ciągły stres i czują się przemęczone. Siara wpływa również na różnego rodzaju zmiany skórne – przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie egzemy czy regeneruje blizny. Szczególne korzyści zdrowotne osiągniemy stosując najczystszą postać tej substancji – colostrum alpha. Może być ona spożywana przez osoby w każdym wieku.