Rozpoczynając działalność gastronomiczną, należy gruntownie zastanowić się nad uposażeniem lokalu. Z pomocą przybywa sklep gastronomiczny, w którym można się zaopatrzyć w niezbędne sprzęty. Każdy lokal wymaga innego asortymentu na swoim zapleczu. Choć niektóre z nich są obowiązkowe dla wszystkich lokali gastronomicznych (jak wyparzarka do naczyń).
W przypadku kawiarni sercem lokalu jest przeważnie ekspres do kawy, który może być różnorodny ze względu na specyfikację czy wygląd. Każdy sprzęt można zakupić w sklepach gastronomicznych i powinien być odpowiednio dopasowany do potencjalnego zapotrzebowania i przewidywanej ilości klientów. Ponadto, w kawiarni potrzebne będą także blaty chłodnicze na owoce, warzywa oraz inne produkty spożywcze oraz witryny na ciasta i wyroby cukiernicze.
Są to trzy podstawowe sprzęty, dzięki którym przy minimalnym zaopatrzeniu możemy rozpocząć prowadzenie i funkcjonowanie kawiarni.