Na świecie produkuje się bardzo duże ilości świeżej żywności. Produkty rolne, zwierzęta, mięso są transportowane na bardzo duże odległości, zanim trafią do konsumentów. Z tego powodu żywność musi być bardzo dobrze zabezpieczona i chroniona przed zepsuciem.
Dbanie o to, żeby produkty spożywcze się nie psuły to obowiązek każdego człowieka. Dotyczy to jednak głównie handlu i gastronomi, gdzie dodatkowo chodzi o bezpieczeństwo i zdrowie klientów. Przede wszystkim jedzenie musi być przechowywane w opakowaniach do tego przeznaczonych. Nie oddziaływujących negatywnie na towary. Oprócz tego żywność należy trzymać w lodówkach i chłodniach. Większe zakłady garmażeryjne i placówki handlowe, powinny być wyposażone w zgrzewarki do tacek, które pozwalają na próżniowe pakowanie jedzenia. Hermetycznie zamknięta żywność zachowuje wszystkie swoje właściwości, a jej termin przydatności do spożycia wydłuża się.
Niezwykle ważne jest również to, żeby suche produkty przechowywać w niezawilgoconych pomieszczeniach i szczelnie zamkniętych pojemnikach. Oczywiście zadbać należy także o to, aby do jedzenia nie miały dostępu żadne szkodniki, które mogą żywność zniszczyć, a nawet zakazić.