Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zaskakująco dużą popularność zyskał w naszym kraju pellet drzewny. Stanowi on świetną alternatywę dla tradycyjnego węgla kamiennego oraz naturalnego drewna sezonowanego, ponieważ jest znacznie bardziej ekologiczny, a jednocześnie posiada porównywalną wartość kaloryczną. Do jego wytwarzania wykorzystuje się zazwyczaj specjalistyczne urządzenie zwane peleciarką. Wyjątkowo funkcjonalne modele posiada w swoim asortymencie ta poznańska firma: https://peletto.pl/.
Pellet występuje w formie granulek o średnicy od 6 do maksymalnie 8 milimetrów. Długość wynosi natomiast do 3 centymetrów. Produkuje się go w procesie prasowania pod wysokim ciśnieniem różnych odpadów roślinnych, w tym zwłaszcza trocin tartacznych, zrębków, wiórów, siana i słomy. Materiał ten jest sprzedawany w poręcznych workach o pojemności 20-25 kg, choć na rynku bez problemu znajdziemy też podmioty oferujące go luzem – średnia cena za tonę waha się w przedziale 700-750 zł. Podstawowe zalety pelletu to przede wszystkim w pełni satysfakcjonująca kaloryczność (18-19 MJ/kg), znikoma emisja do atmosfery szkodliwych związków (tlenku siarki, tlenku węgla, węglowodorów itp.), niska spiekalność, a także niewielka ilość popiołu pozostająca po spaleniu paliwa w nowoczesnym kotle z podajnikiem, co przekłada się bezpośrednio na czystość eksploatacji. Dodajmy, że zdecydowanie najlepszą opcją jest zakup pelletu o klasie EN plus A1, gdyż zapewnia on optymalną wydajność ogrzewania w sezonie jesienno-zimowym i nie powoduje absolutnie żadnych uszkodzeń w strukturze pieca.