Jak szybko wyrobić ciasto?

W restauracjach, piekarniach i innych lokalach serwujących lub sprzedających wypieki zachodzi zawsze konieczność szybkiego wyrabiania ciasta. Niezbędne jest do tego wykorzystywanie nowoczesnych urządzeń o konkretnych parametrach użytkowych. Pozwalają one bowiem na uzyskanie masy charakteryzującej się optymalną gładkością oraz sprężystością w ciągu zaledwie dwóch, trzech minut. Godna polecenia jest w szczególności automatyczna miesiarka spiralna wyposażona w pojemną dzieżę.

Moc to kluczowy parametr

Wspomniana we wstępie miesiarka to maszyna idealnie nadająca się do przygotowywania ciasta na takie wypieki, jak choćby chleb, bułki pszenne, pizza, pierogi czy słodkie drożdżówki. Posiada wytrzymałą obudowę ze stali nierdzewnej i niezwykle funkcjonalne mieszadło o spiralnym kształcie, które bardzo sprawnie łączy ze sobą wszelkie składniki, dbając przy tym o optymalny poziom spulchnienia oraz konsystencji. Decydując się na zakup tego rodzaju sprzętu pamiętajmy koniecznie o tym, aby jego moc była wystarczająco wysoka – najlepiej od 8 do nawet 20 kW. Duże znaczenie ma ponadto średnica dzieży (50-120 cm), cicha praca i wysoka ustawność urządzenia.

Alternatywne rozwiązanie to zaopatrzenie się w mikser spiralny. Jest on zazwyczaj mniejszy od miesiarki, przez co umożliwia wyrobienie ograniczonej ilości ciasta (maksymalnie do 10 litrów pojemności). Sprawdzi się zatem doskonale w małych osiedlowych piekarniach i pizzeriach, a także domach prywatnych. Wybierając konkretny model postawmy na egzemplarz z wyłącznikiem bezpieczeństwa, termometrem do precyzyjnego pomiaru temperatury masy oraz nóżkami stabilizacyjnymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *