Działanie i parzenie yerba mate

Yerba mate to napój, który w ostatnich latach zbiera coraz większe grono swoich faworytów. Jest to jednak napój znany już od wielu lat. Mieszkańcy Argentyny czy Paragwaju piją ją każdego dnia już od kilku wieków. Regularnie pijana yerba mate przynosi wiele korzyści. Ma ona przede wszystkim wartości pobudzające (w tym może poprawiać koncentrację), ale jest też bogata w antyoksydanty i witaminy, obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Jak pić?

Jest to napój dość charakterystyczny nie tylko pod względem smaku, ale też wyglądu. Pija się go w naczynku zwanym matero. Do wykonania tego naczynia zwykle używa się tykwy bądź palo santo. Czasem jednak można spotkać matero okute metalem bądź ceramiczne. Jeszcze jednym dość niecodziennym przyrządem jest bombilla, a więc zwykle metalowa (czasem też drewniana) słomka z siteczkiem u samego dołu, przez którą pije się napój. Aby przygotować napar, należy do naczynka wsypać odpowiednią ilość suszu, umieścić w środku bombillę i zalać wodą. Warto zwrócić uwagę, by nie była to wrząca woda. Następnie należy chwilę odczekać, aż susz trochę nasiąknie wodą i dolać jej jeszcze trochę.

Yerba to napój bardzo ciekawy. Warto wypróbować go przynajmniej raz w życiu. Należy jednak pamiętać, że pierwszy raz z tym napojem nie musi należeć do udanych, ponieważ ma on dość niecodzienny i gorzkawy posmak, do którego trzeba się przyzwyczaić. Oczywiście z racji wielu smaków dostępnych na rynku, istnieje pełna dowolność wyboru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *