Sezon grillowy to czas, w którym właściciele przydomowych ogródków oraz działek wykazują się niezwykłą kreatywnością podczas spotkań z najbliższymi i rodziną. Niegdyś grill kojarzony był z upieczoną kiełbaską lub w nieco bardziej zaawansowanej wersji – karkówką. Dziś potrawy grillowe to cały wachlarz dań, takich, które tylko można umieścić na ruszcie. Szaszłyki, udka i piersi z kurczaka, grillowane ryby, a także warzywa, takie jak cukinia czy papryka. Wszystko to – pysznie pachnące i doprawione – ze smakiem zjadane jest podczas wieczorów na świeżym powietrzu. Czy jest coś, czym wyróżnić można się na tle tak bogatej listy przysmaków?
Na rynku pojawiły się jakiś czas temu akcesoria, dzięki którym przyrządzić można potrawy zupełnie inne, nowe i nietypowe. Mowa tu o kociołkach żeliwnych, które umożliwiają przyrządzenie potraw jednogarnkowych upieczonych na ognisku. Jest to doskonała alternatywa dla typowego grilla, niosąca ze sobą szereg plusów. Kociołek żeliwny, taki jak np. ten https://www.es-er.pl/kociolek_zeliwny_mysliwski_rw_7l_surowy,272816,3.html pozwala na przygotowanie jednej potrawy dla 6-7 osób. Potrawa taka wymaga dużo mniej uwagi i pozwala zaoszczędzić czas spędzony przy grillowaniu tradycyjnych dań. Zapiekane danie z kociołka, przygotowane na bazie ziemniaków, boczku i cebuli, bądź też zupełnie innych składników zależnych od upodobań kucharza, to posiłek, który zachwyci każdego gościa swoją oryginalnością i smakiem. Na rynku dostępne są różnego rodzaju kociołki, zarówno wolnostojące, jak i podwieszane na specjalnym stelażu, jak np. ten https://www.es-er.pl/kociolek_zeliwny_10_5l_z_trojnogiem_i_kolowrotkiem,838236,3.html który wygląda dużo bardziej efektownie. Przedstawione naczynia to świetny pomysł na urozmaicenie ogrodowych spotkań, a spędzenie czasu przy ognisku zamiast grilla, dopełni ich wyjątkowość.