Spirulina w proszku – właściwości, działanie, dawkowanie

Spirulina w proszku to alga morska, która jest jedną z najbardziej wartościowych roślin istniejących na Ziemi. Posiada wiele naturalnie występujących i wartościowych składników. Ma zielono-niebieski kolor. Pod mikroskopem ma spiralną formę (dlatego spirulina). Jest jedynym źródłem witaminy B12, które nie pochodzi z mięsa.
Zawiera aminokwasy (65% białka); enzymy (wspomagające przemianę materii – sprawdź: koenzym Q10); proteiny (budulec organizmu); witaminy A, B (B1, B2, B3, B6, B12), E; mikro- i makroelementy; minerały oraz chlorofil (oczyszczający organizm i przeciwdziałający niedokrwistości); białko; żelazo; jod; potas.

  1. Właściwości:nawilża skórę, pomaga pozbyć się zmarszczek; obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi; zapobiega uciskowi tętnic; wspomaga produkcję żywych kultur bakterii w jelicie; zwalcza alergię, dzięki czemu można ją stosować jako zamiennik leków antyalergicznych; usuwa toksyny z organizmu; zmniejsza pory; obniża ryzyko udaru mózgu i chorób nowotworowych; pobudza organizm; wspomaga odchudzanie.
  2. Zastosowanie:
    Spirulinę w proszku można stosować jako maseczkę na twarz; jako dodatek do posiłków (gdy jest problem z przełknięciem jej w postaci tabletki) lub jako miksturę z wodą (0,5 – 2 łyżeczki).
  3. Przygotowanie maseczki ze spiruliny:
    Potrzebne składniki i sztućce – spirulina w proszku; woda; łyżeczka1. Jedną łyżeczkę spiruliny dodać do wody tak, aby uzyskać gęstą papkę
    2. Dokładnie wymieszać substancję
    3. Nałożyć na twarz
    4. Zaczekać 15 min
    5. Zmyć maseczkę ciepłą wodą
    6. Osuszyć skórę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *